Kącik Kulinarny
„ Muffinki cytrynowe”
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g cukru
- szczypta soli
- 2,5 łyżki startej skórki z cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 250ml jogurtu natualnego
- 125g masła
Przygotowanie:
- Przygotować formy na muffinki. Piekarnik rozgrzać do 190 °C.
- Do jednej miski przesiać mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, skórkę cytryny i cukier waniliowy – ponownie wymieszać.
- W drugiej misce rozmieszać jajka z jogurtem i z roztopionym ostudzonym masłem.
- Mokre składniki wlać do sypkich i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.
- Włożyć do papilotek i piec ok. 20 minut
Wszystko zaczyna się od jajek
„ Łódeczki”
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 10 plastrów sera żółtego
- 1 ugotowana marchewka
- 1 papryka marynowana
- oliwka bez pestki
- wykałaczki
Przygotowanie:
Jajka ugotowane obrać ze skorupek przeciąć na pół wzdłuż. Każdy plasterek sera nakładamy robimy żagiel i wpinamy na jajko. Chorągiewkę robimy z kawałka papryki. Do łódki wkładamy oliwkę i szczypiorek według potrzeb smakowych.
Smacznego!
Zofia Łysek